VAV-nieuwsbrief oktober 2017

Nieuwsbrief oktober 2017

Actualiteit

Non-fictiebeurzen

Sinds vorig jaar heeft het Vlaams Fonds voor de Letteren structurele middelen om een volwaardig non-fictiebeleid uit te bouwen. Na een bemoedigende start is het aantal aanvragen én toekenningen dit jaar sterk gestegen. Het toont aan dat de Vlaamse non-fictie bloeit en dat de ondersteuning ervan welkom is. VAV heeft in 2015 samen met de Fictieven, een groep van non-fictieauteurs, geijverd voor de erkenning van de non-fictie binnen het beurzenaanbod.

Het persbericht lees je hier.

 

E-boeken in bibliotheken

De openbare bibliotheken (Cultuurconnect) deden een onderzoek bij lezers en bibliotheken naar de wenselijkheid van een e-boekenaanbod en de betaalbereidheid. Cultuurconnect zal dit najaar een aanbesteding doen bij een commerciële leverancier voor een e-boekenplatform, en probeert daarbij helaas de rechthebbenden (zowel de uitgevers als de auteurs) te omzeilen (met als argument dat de lezers in een bevraging te kennen hebben gegeven liever niet betalen voor de ontlening van e-boeken).
VAV stuurde deze week samen met Groep Algemene Uitgevers een brief aan kabinet Gatz met nadrukkelijke vraag om de billijke vergoeding van auteurs en uitgevers te bewaken. In dezelfde brief wordt bovendien aangekondigd dat de auteurs en de uitgevers ook de huidige leenvergoedingen (die met 2 cent per uitlening voor de auteur en 1 cent voor de uitgever ver onder het Europese gemiddelde liggen) willen herbekijken.

 

De voordelen van streaming en abonnementen voor auteurs

De Nederlandse Auteursbond voerde recent een onderzoek  naar de inkomsten van auteurs uit de digitale exploitatie van hun werk. Daarbij is specifiek gekeken naar e-lending: het uitlenen van e-books door openbare bibliotheken  en naar e-books in commerciële abonnementsdiensten zoals Kobo Plus en Bookchoice. Meer informatie hierover  vind je hier.

VAV zal een gelijkaardig onderzoek opstarten in Vlaanderen. We houden jullie op de hoogte, en hopen alvast op jullie bereidwillige medewerking – hoe meer auteurs deelnemen, hoe accurater de resultaten zullen zijn.

 

Wettelijk depot op de Boekenbeurs

VAV maakte in de zomer melding van de verplichting om je boeken te deponeren bij de Koninklijke Bibliotheek. Omdat nog steeds veel auteurs hiervan niet op de hoogte blijken te zijn (en omdat verzuim tot hoge boetes kan leiden), zal de Koninklijke Bibliotheek met een stand aanwezig zijn op de Boekenbeurs om auteurs te informeren.

Meer informatie vind je hier.

 

Activiteiten

24 oktober, 14u tot 18u. Infoloket in samenwerking met deAuteurs. Poëziecentrum, Vrijdagmarkt 36, Gent

Al je individuele vragen van praktische, juridische en fiscale aard kun je in een gesprek onder vier ogen voorleggen aan specialisten.

Wat moet je doen bij inschrijving voor een infoloket? Met het oog op de kwaliteit van de gesprekken vragen wij  twee dingen:

– dat je je komst ten laatste op 21 oktober meldt op natalie@auteursvereniging.be. Je krijgt van ons een bevestiging en het precieze uur waarop wij je verwachten;

– dat je bij je aanmelding aangeeft welke vragen je wilt stellen en dat je per mail eventuele documenten doorstuurt, zodat onze medewerkers zich grondig kunnen voorbereiden.

 

26 oktober, 16u30. Bijeenkomst Poëzie in Vlaanderen. Kantoren van VAV, Te Boelaerlei 37, Borgerhout

VAV nodigt de Vlaamse dichters uit voor een gesprek over de stand van zaken in het Vlaamse poëzielandschap. Indien je hieraan wil deelnemen, geef ons dan een seintje.

 

6 november, 19u. Bijeenkomst jeugdauteurs. Kantoren van VAV, Te Boelaerlei 37, Borgerhout

VAV nodigt de Vlaamse jeugdauteurs en illustratoren uit voor een gesprek over de recente evoluties binnen de jeugdliteratuur.  Meer informatie vind je hier. Indien je hieraan wil deelnemen, geef ons dan een seintje.

 

15 november, 17u. Algemene Vergadering. Kantoren van VAV, Te Boelaerlei 37, Borgerhout

VAV nodigt haar  rechtstreeks aangesloten leden uit voor een Buitengewone Algemene vergadering waarbij een verandering van de statuten wordt voorgelegd. De leden ontvangen een mail hierover met een agenda en de mogelijkheid om per mandaat vertegenwoordigd te worden.