8 mei – Studiedag: het vertaalproces gedocumenteerd

Vertalersarchieven in de schijnwerpers

Op vrijdag 8 mei 2020 organiseren de onderzoeksgroep CLIV (Centrum voor Literatuur in Vertaling, een samenwerkingsverband tussen de Universiteit Gent en de Vrije Universiteit Brussel) en het Letterenhuis in Antwerpen een studiedag over vertalersarchieven.

In het Letterenhuis zijn er lezingen over het verzamelen, bewaren, ontsluiten en onderzoeken van vertalersarchieven in Vlaanderen en Nederland en getuigenissen van vertalers over hoe zij verschillende aspecten van het vertaalproces documenteren. Praktijkgerichte sessies zoomen in op het beheer van digitale archieven. Ook worden de archiefdepots van het Letterenhuis bezocht.

Studenten, vertalers en vertaalwetenschappers maken op deze studiedag nader kennis met de veelzijdigheid van vertalersarchieven en de mogelijkheden tot onderzoek. Zorg dragen voor het eigen archief is daarbij een belangrijk aandachtspunt.

Met bijdragen van: Dirk Van Hulle (Oxford/UA), Frans Denissen (Literair vertaler), Jan Gielkens (onafhankelijk onderzoeker), Frank Scheelings (VUB), Elies Smeyers (CLIV), Eline De Lepeleire (Letterenhuis) en Bertram Mourits (Literatuurmuseum Den Haag).

Meer informatie volgt.