Elfde Werkcongres: programma

Op zaterdag 21 december 2019 organiseert de Vlaamse Auteursvereniging haar elfde Werkcongres.

Vanaf 10u30 heten we u welkom in het Letterenhuis in Antwerpen voor een razend interessante, maar ook gezellige dag met tal van panelgesprekken en discussiemomenten. En met opnieuw veel wandelgangen. Het Werkcongres is inmiddels uitgegroeid tot een van de drukst bijgewoonde evenementen van het jaar in het boekenvak.

Het programma vindt u hieronder;  voor een toelichting bij de sessies scrolt u naar beneden.

 

 

Naar het inschrijvingsformulier

 

10u30 – ontvangst

11u00 – 12u30: Staat van de literatuur – Anne Provoost en Inge Schilperoord 

12u30 – 13u45: broodjeslunch

13u45 – 15u20: Deel I

  • Het modelcontract en het bredere kunstenveld (Vé Bobelyn, Matthijs de Ridder, Ilke Froyen en Ellen Van Tichelt. Moderator: Wouter Hillaert)

 

  • (Zelf)censuur in de literatuur (Tinneke Beeckman, Chris De Jong, Carolina Maciel de França, Bart Meuleman, Joris Vermassen (Fritz Van den Heuvel). Moderator: Joris Vergeyle)

 

  • Chaos in jouw digitale archief? Het Letterenhuis als partner bij het beheren van je documenten (Eline De Lepeleire en Tom Naegels)

 

  • Literatuur en verbinding in tijden van polarisering. Masterclass Sabam (Peter Holvoet-Hanssen)

 

  • Vertalersvakschool: duovertalen / (zelf)revisie / vertaaltransformaties  (Yond Boeke, Patty Krone, Ine Willems, Laura van Campenhout en Stella Linn)

15u20 – 16u10: pauze

16u10 – 17u45: Deel II

  • Midcareers: kortetermijndenken in het huidige cultuurbeleid en de gevolgen (Carmien Michels, Els Moors, Nico Boon, Kim Van Kaam, Gaea Schoeters. Moderator: Willem Bongers-Dek)

 

  • Stereotypen op de schop? Zin en onzin van gemeenplaatsen in de jeugdliteratuur (Gerda Dendooven, Kristien Dieltiens, Paul Verrept. Moderator: Tom Naegels)

 

  • Script to screen: Muidhond (Inge Schilperoord, Patrice Toye. Moderator: Piet Sonck)

 

  • Hoe verpod je een verhaal? Workshop deAuteurs (Wederik De Backer)

 

  • Vertalersvakschool: Realia in de literatuur / Sketchengine  (Luk Van Haute, Kris Bakker, Miet Ooms)

 

17u45 – 20u: receptie en uitreiking VAV-prijs voor Meest Auteursvriendelijke Vertaalambassadeur

 

Doorlopend: infostand Letterenhuis en Koninklijke Bibliotheek (klik hier voor een toelichting)


Praktisch

Datum: zaterdag 21 december 2019, deuren: 10u15

Plaats: Letterenhuis, Minderbroedersstraat 22, Antwerpen
Het Letterenhuis is eenvoudig te bereiken met tram, bus of fiets. Indien je met de wagen komt, kan je parkeren in een van de betaalparkings in de buurt (Parking Groenplaats en Parking Scheldekaai noord)

Prijs: VAV-leden vragen we een kleine bijdrage in de kosten van 15 euro. Auteurs die geen VAV-lid zijn en andere mensen uit het boekenvak betalen 30 euro (bij niet-leden die zich in 2020 aansluiten wordt 15 euro in mindering gebracht). Deze bedragen worden aan de kassa met 10 euro verhoogd.

De lunch wordt u door VAV aangeboden.

De bijdrage kan gestort worden op rekeningnummer IBAN BE26 5230 8023 3829.

Let op: uw inschrijving is pas definitief wanneer we uw bijdrage ontvangen hebben. 

Inschrijven is verplicht en kan tot 19 december via deze link. Voor laattijdige inschrijvingen: mail naar Natalie Ariën.

Ook voor meer informatie kunt u steeds terecht bij Natalie Ariën.

 

       


Toelichting bij de sessies

 

Eerste reeks


Het modelcontract en het bredere kunstenveld
(met Vé Bobelyn, Matthijs de Ridder, Ilke Froyen en Ellen Van Tichelt. Moderator: Wouter Hillaert)

Na anderhalf jaar onderhandelen, presenteerden VAV en GAU in september van dit jaar het nieuwe modelcontract in het Vlaams Parlement. Tijdens deze sessie gaan we in op de vraag wat er veranderd is, wat er hetzelfde blijft en op welke manier het nieuwe modelcontract inspeelt de uitdagingen die de in sneltreinvaart veranderende boekenmarkt op afvuurt. Aangezien deze overeenkomst tussen opdrachtgevers en uitvoerder tamelijk uniek is in het kunstenveld, stellen we bovendien de vraag of het modelcontract niet tot voorbeeld kan dienen voor andere kunstdisciplines.


(Zelf)censuur in de literatuur
(met Tinneke Beeckman Chris De Jong, Carolina Maciel de França, Bart Meuleman, Joris Vermassen (Fritz Van den Heuvel). Moderator: Joris Vergeyle)

Alles mag, maar tegelijkertijd lijkt veel ook niet (meer) gezegd te mogen worden. Het tegenovergestelde is al evenzeer waar: we leven in een tijd waarin alles gezegd wordt en er onder meer naar de literatuur wordt gekeken om daar een beetje tegenin te gaan. Dus waar staan we? Hoe gevoelig moeten we zijn voor de gevoeligheden in deze tijd? Hoe ongevoelig mag of móet de literatuur zijn in een tijd waarin mensen wellicht al te kleinzielig worden?

 

Chaos in jouw digitale archief? Het Letterenhuis als partner bij het beheren van je documenten
(met: Eline De Lepeleire, Tom Naegels)

Het Letterenhuis is het letterkundige archief van Vlaanderen met als missie de zorg voor het Vlaamse literaire erfgoed. Ook jouw documenten maken deel uit van dit erfgoed en vragen dus de nodige zorg. Maar wat bewaar je en hoe doe je dit in een tijdperk waarin we grotendeels digitaal werken en de uitdagingen om al die digitale sporen te beheren niet min zijn. In deze sessie krijg je tips voor het bewaren van je eigen documenten, maar verneem je ook waarom Tom Naegels zijn archief schonk aan het Letterenhuis en hoe dit in zijn werk ging.

 

Masterclass Sabam: Literatuur en verbinding in tijden van polarisering. Het veld in vuur
(met Peter Holvoet-Hanssen)

 De dag voor de uitreiking van de Louis Paul Boonprijs  deelt troubadour Peter Holvoet-Hanssen openhartig en ongecensureerd zijn ervaringen na 25 jaar veldwerk met zijn Kapersnest, waarmee hij de liefde voor literatuur en poëzie, kunst en geschiedenis bij jong en oud aanwakkert. Hij brengt ons weer samen rond het vuur.

Vaststelling: we leven vandaag in een ik- en nu-tijdperk, waarbij niet langer wordt geput uit de inspirerende stroom van literatuur die ons vanuit het verleden bereikt. Het is nochtans in de verbinding met die herkenbare verhalen en in het neerhalen van cultuursnobisme dat leesplezier ontstaat.

De StadsPeter vertelt op vervoerende wijze hoe als verbindingsofficier te opereren in polariserende tijden. Zelfreflectie en een wendbare schotelantenne zijn onontbeerlijk. Hij neemt je mee op een tocht doorheen de literatuur, van aan de bron tot vandaag, en laat enkele ‘vonkenmakers’ uit de literatuurgeschiedenis aan het woord: zij wisten kloven te overbruggen en wekten vonken op tussen de tegenpolen.  Peter toont hoe je jongeren door verbindende verhalen plezier laat beleven aan poëzie en literatuur, en hoe je ook de felste tegenstander mee aan boord trekt wanneer die kennismaakt met het bastion van vrijheid dat de literatuur blijkt te zijn.

Literatuur wordt weer een stroom: zonder de Moorse bezetting in Spanje en Zuid-Frankrijk geen troubadours, zonder Vondel geen Gezelle, zonder Gezelle geen Van Ostaijen, zonder Van Ostaijen geen Claus. Tot slot wisselen we ervaringen uit, want we zitten allemaal op hetzelfde schip in woelige zee.

  


Workshops Vertalersvakschool: duovertalen / (zelf)revisie / verhaaltransformaties
(met Yond Boeke, Patty Krone, Ine Willems, Laura van Campenhout en Stella Linn)

Toelichting volgt weldra.

 

Tweede reeks

 

Midcareers: kortetermijndenken in het huidige cultuurbeleid en de gevolgen
(met Carmien Michels, Els Moors. Moderator: Gaea Schoeters en Willem Bongers-Dek)

Mid-career auteurs vallen steeds vaker tussen wal en schip. Uitgevers en media hebben nu eenmaal een uitgesproken voorkeur voor debutanten en grote namen, net als de literaire actoren. En doorgroeien blijft moeilijk, want net op het kantelpunt tussen een beginnend schrijverschap en een professionele carrière schiet de omkadering te kort.

In dit debat meten we de schade op. Hoe groot zijn de problemen werkelijk, waar knelt het schoentje precies, en wat valt eraan te doen? We polsen naar de noden van schrijvers uit alle disciplines (poëzie, proza & theater) en gaan samen met een paar grote actoren op zoek naar mogelijke oplossingen.

In samenwerking met deBuren.

 

Stereotypes op de schop? Zin en onzin van gemeenplaatsen in de jeugdliteratuur
(informatie over de sprekers volgt)

Ook in deze sessie gaan we dieper in op het thema van (zelf)censuur  en de omgang van de literatuur met veranderende tijden, meer bepaald de representatie van groepen die in het verleden al te gemakkelijk tot stereotiepen leidde. Een beter begrip of eigen beeldvorming wordt daardoor lastig.

In een groeiende diversiteit is dit niet langer houdbaar, en dan rijzen volgende vragen: Hoe vermijd je als auteur of illustrator stereotypes of al te voor de hand liggende voorstellingen? Zijn ze te vermijden of hebben we ze ook nodig? Hoe schrijven we anders over man/vrouw, gender, handicap of de dood? Ontstaan er nieuwe stereotypes?

In dit panelgesprek gaan jeugdschrijvers met elkaar in gesprek hoe ze hiermee omgaan.


Script to screen: Muidhond
(met Inge Schilperoord, Patrice Toye. Moderator: Piet Sonck)

In 2015 sleepte Inge Schilperoord er de Bronzen Uil mee in de wacht. In oktober stelde Patrice Toye de verfilming van dit bijzondere debuut voor op Film Fest Gent. Vandaag komen schrijfster én regisseur vertellen hoe het boek tot een scenario werd bewerkt, welke knopen daarbij werden doorgehakt, welke obstakels overwonnen.

 

Hoe verpod je een verhaal?
(met Wederik De Backer)

Stel: je hebt een prachtig verhaal, dat zich perfect leent tot een uitwerking voor enkel je oren.

Hoe maak je een podcast van een verhaal?

In anderhalf uur vertelt internationaal gelauwerd podcast- en radiodocumentairemaker Wederik De Backer je alles – of toch bijna – over de opbouw, opname, montage en afwerking van je audioverhaal.

Een workshop met best practices en tips & tricks over structuur, enscenering en dramaturgie.

 

Workshops Vertalersvakschool: Realia in de literatuur / Sketchengine
(met Luk Van Haute, Kris Bakker, Miet Ooms)

Toelichting volgt weldra.