VAV-nieuwsbrief april 2017

Nieuwsbrief

April 2017

Actualiteit

 

Nieuwe VAV-voorzitter

Na tien jaar deel te hebben uitgemaakt van het bestuur van de Vlaamse Auteursvereniging, waarvan ruim drie jaar als voorzitter, neemt Patrick De Rynck afscheid. VAV bedankt hem voor zijn niet aflatende inzet en wenst hem veel schrijflust toe. Non-fictieauteur en VAV-bestuurslid Matthijs de Ridder neemt zijn taken over. Tijdens de Algemene Ledenvergadering van 30 mei 2017 zal zijn kandidatuur worden voorgedragen. Vanaf 1 april treedt De Ridder op als voorzitter ad-interim.

 

Nieuw VAV-initiatief

VAV stelt vast verheugd vast dat er onder haar leden vraag is naar lezingen en workshops die niet alleen op het Werkcongres, maar ook doorheen het jaar georganiseerd worden. We komen aan die wens graag tegemoet:in september nodigen we onze vertalers, in samenwerking met het Vlaams Fonds voor de Letteren en het Expertisecentrum Literair Vertalen, alvast uit voor een driedaagse workshop persklaarmaken (meer informatie hier). Ook voor onze andere auteurs zullen we op zoek gaan naar interessante avonden. Er staan al een aantal interessante workshops in de steigers. We staan uiteraard ook open voor suggesties: indien je een idee hebt, neem dan contact op met Natalie Ariën.

 

Een gepaste vergoeding voor lezingen

We hebben gemerkt dat er wat verwarring bestaat over de adviestarieven voor lezingen, vooral waar het lezingen betreft die gesubsidieerd worden door het Vlaams Fonds voor de Letteren. Bij lezingen die geboekt worden via auteurslezingen.be draagt het VFL 100 euro bij, met als voorwaarde dat de organisator een minimumbedrag inlegt. Dit minimum is vastgelegd op 30 euro voor scholen, 50 euro voor culturele organisaties en bibliotheken. Hoewel dit het minimum is om voor een subsidie in aanmerking te komen, liggen de adviestarieven die de VAV hanteert hoger dan deze 130/150 euro.  Meer informatie over de adviestarieven voor lezingen vind je op de website. We raden auteurs aan om minimaal deze bedragen te hanteren.

We verwijzen onze leden graag naar onze bundeling van gangbare tarieven.

 

flandersliterature.be

Tijdens de London Book Fair in maart heeft het Vlaams Fonds voor de letteren de website www.flandersliterature.be gelanceerd. De site is een uitvloeisel van het gastlandschap op de Frankfurter Buchmesse en is gericht op de internationale boekenmarkt. Buitenlandse uitgevers kunnen hier gemakkelijk schrijvers en boeken terugvinden op naam, genre, en thema. Neem eens een kijkje op je eigen pagina. Het is expliciet de bedoeling van het VFL om deze site up to date te houden. De input van auteurs kan daar bij helpen. Ontbreekt er iets? Heb je een nieuwe bio? Geef de informatie door aan de verantwoordelijke van jouw genre.


VAV vernieuwt haar website

VAV vernieuwt haar huisstijl en website, en dat is een gelegenheid om de site zo goed mogelijk aan de wensen van onze leden aan te passen. We horen daarom graag wat volgens u beter kan, wat de huidige website mist, welke pagina’s sneller bereikbaar zouden moeten zijn, maar ook ideeën voor de homepage zijn welkom.

Suggesties zijn welkom bij Natalie Ariën.

 

Activiteiten

14 april, 14u – 17u. ontmoetingsdag: Vlaamse non-fictie vandaag. Letterenhuis, Minderbroedersstraat 22, Antwerpen

Het Vlaams Fonds voor de Letteren, de Fictieven (VAV) en het Letterenhuis organiseren samen een ontmoetingsnamiddag voor non-fictie-auteurs en -uitgevers. Verschillende sprekers openen er, samen met de aanwezigen, het debat rond actuele vraagstukken over non-fictie.

Voor meer informatie en inschrijven klik je hier.

 

24 april, 12u30 – 17u. De Staat van het Boek. Vlaams Parlement, Hertogsstraat 6, Brussel

Op maandag 24 april organiseert het BoekenOverleg voor de zesde keer de Staat van het Boek, een uitgelezen ontmoetingsmoment voor  iedereen uit het boekenvak met debatten en keuzesessies over thema’s die vandaag het boekenvak tekenen. Sven Gatz opent de dag met het actieplan leesbevordering; keynote Alex Boogers. Het programma vind je hier.

Wat moet u doen?

Inschrijven is noodzakelijk en kan via deze link. Deelnameprijs is 35 euro, VAV-leden nemen gratis deel!

 

25 april, 14u tot 18u. Infoloket in samenwerking met deAuteurs. Huis van het Boek, Te Boelaerlei 37, Borgerhout

Voor al uw individuele vragen van praktische, juridische en fiscale aard. U kunt ze voorleggen aan specialisten, in een gesprek onder vier ogen.

Wat moet je doen bij inschrijving voor een infoloket? Met het oog op de kwaliteit van de gesprekken vragen wij  twee dingen:

– dat je je komst ten laatste op 21 april meldt op natalie@auteursvereniging.be. Je krijgt van ons een bevestiging en het precieze uur waarop wij je verwachten;

– dat je bij je aanmelding aangeeft welke vragen je wilt stellen en dat je per mail eventuele documenten doorstuurt, zodat onze medewerkers zich grondig kunnen voorbereiden.