Nieuwsbrief juli 2012

 VAV-vakantie:van 9 juli tot 13 augustus

 

Actueel

 

Naar een nieuw lezingensysteem: de standpunten van VAV

Zoals u via onze nieuwsbrieven al kon vernemen, zal het systeem van gesubsidieerde lezingen grondig hervormd worden: vanaf 2013 is de organisatie ervan in handen van het Vlaams Fonds voor de Letteren. Het Fonds zal dit najaar een voorstel indienen bij de minister van Cultuur voor de concrete invulling.

Gezien het belang van lezingen voor veel auteurs vindt VAV het bijzonder belangrijk dat zij hierin gehoord worden. Met het bestuur heeft VAV een aantal ideeën geformuleerd over de vorm die dit nieuwe lezingensysteem moet aannemen om efficiënt te zijn, zijn doel maximaal te dienen én alle auteurs de kans te bieden om er gebruik van te maken. In juni werden deze ideeën getoetst aan een divers samengestelde groep van auteurs die regelmatig lezingen geven. Ook Koen Van Bockstal, de directeur van het VFL, was bij discussie aanwezig: hij neemt de VAV-standpunten mee naar de ontwerptafel. Ook hier zal VAV verder bij betrokken worden.

U kunt het resultaat van de vergadering hier raadplegen.

 

Literair vertalen: een weinig rooskleurige situatie

De studienamiddag literair vertalen (Expertisecentrum Literair Vertalen, Lessius) die op 14 juni plaatsvond in Antwerpen en vooral bestemd was voor nieuwkomers, schetste een weinig rooskleurig beeld van het vak. Ook de bevindingen van het VAV-inkomensonderzoek werden andermaal bevestigd. VFL en VAV gaven de nodige toelichting, en ervaringen van beslagen vertalers uit Nederland en Vlaanderen werden gedeeld. Uitgeefdirecteur Lidewijde Paris van Nieuw Amsterdam gaf de vertalers een lijst van do’s en don’ts mee, vanuit haar ervaring met literair vertalers. U kunt deze tips raadplegen op onze website. VAV is uiterst bezorgd over de situatie van Vlaamse literair vertalers en beraadt zich over mogelijke acties.

 

Vernieuwd Nederlands modelcontract literair vertalen

Er is sinds kort een vernieuwd Nederlands modelcontract literair vertalen. De Nederlandse uitgevers (GAU) en de Vereniging van Letterkundigen (VVL) onderhandelden onder meer over een herziening van het addendum over de digitale rechten. De hoofdpunten van het nieuwe modelcontract kunt u hier raadplegen. Het modelcontract kunt u downloaden van de website van VVL.

 

Inkomensonderzoek illustratoren gestart

Dit voorjaar is onze onderzoekster Loes Chielens gestart met het derde deel van ons onderzoek naar het inkomen van de Vlaamse auteurs. Ditmaal zijn de illustratoren aan de beurt. In juni gingen de enquêtes de deur uit. Heeft u deze enquête ontvangen maar twijfelt u eraan of u zich aan dit karwei wil zetten? Bedenk dan dat de waarde van het hele onderzoek en de representativiteit van de resultaten staat of valt met uw antwoord. En dat dit onderzoek mede onze werking en onze werkthema’s bepaalt, en dus ook voor u persoonlijk van belang is. Het inkomensonderzoek werd bijvoorbeeld in het Vlaams parlement als argument gebruikt in het actieplan voor de letteren. Alvast dank! U bent illustrator maar kreeg geen enquête? Mail naar Loes Chielens en u krijgt er één.

 

 Resolutie actieplan voor de letteren goedgekeurd door het Vlaams Parlement

Het actieplan voor de letteren dat door het BoekenOverleg werd opgesteld bevat aanbevelingen die de hele boekensector ten goede moeten komen, en dus ook de auteurs. VAV maakt vast deel uit van het BoekenOverleg en formuleerde in het actieplan belangrijke noden en wensen van de auteurs. Het actieplan werd onlangs goedgekeurd door het Vlaams Parlement in de vorm van een resolutie die werd ingediend door alle partijen behalve het Vlaams Belang.

De resolutie en het persbericht kunt u raadplegen op onze website.

 

 Meerjarige cultuursubsidies: gevolgen voor auteurs

In juni maakte minister van Cultuur Joke Schauvliege bekend welke organisaties binnen het Kunstendecreet in de periode 2013-1016 subsidies zullen ontvangen en hoeveel. Een onderbelicht manco van het systeem is het abrupte karakter van het eventueel stopzetten of verminderen van subsidies. In combinatie met het manke sociaal statuur voor kunstenaars kan dat voor theaterauteurs als gevolg hebben dat zij al geruime tijd aan een opdracht aan het werken zijn die wordt stopgezet wegens geen of te weinig subsidies voor het betrokken theatergezelschap. VAV formuleerde hierover enkele voorstellen in een brief aan de minister.

 

VAV-cahiers: waar wil u meer over weten?

De VAV-informatie over het invullen van uw belastingbrief blijkt intens te zijn geraadpleegd. VAV plant een reeks cahiers over thema’s die auteurs aanbelangen en waarvan wij vaststellen dat de beroepskennis wel eens te wensen overlaat. U wil meer vernemen over een of meer thema’s? Maak ons uw suggestie over aan Natalie Ariën.