Nieuwsbrief juni 2012

Nieuwsbrief

juni 2012

Uw individuele en onze collectieve belangen als auteur: daar staat en gaat VAV voor. In onze nieuwsbrieven informeren we u over lopende zaken en verneemt u wat er van onze kant op stapel staat. Neem alvast uw agenda.

Actueel

 Scholenprogramma Boekenbeurs

De Vlaamse Auteursvereniging heeft samen met Boek.be, Canon Cultuurcel en Stichting Lezen met succes geijverd voor een nieuw scholenprogramma op de Boekenbeurs. Vorig jaar ging het scholenprogramma niet door bij gebrek aan middelen na het afhaken van de hoofdsponsor. Het programma werd nu grondig hertekend. Onlangs ontvingen alle auteurs van kinder- en jeugdboeken een uitnodiging om zich hiervoor in te schrijven. De minister van Cultuur heeft voor de organisatie van dit scholenprogramma een budget vrijgemaakt.

 

VAV en de literair vertaler in Europa

In mei trok VAV-ondervoorzitter Koen Stassijns naar Zadar in Kroatië voor de algemene vergadering van CEATL, de overkoepelende vereniging voor literair vertalers in Europa. Hij maakt deel uit van de werkgroep visibiliteit van de literair vertaler, ook een hardnekkig pijnpunt in de Vlaamse media, dat zich ondanks de acties van VAV slechts moeizaam laat wegmasseren. VAV zal hier in het najaar in navolging van collega’s in Europa een passende actie aan koppelen.

 

 

Het modelcontract voor illustratoren

Door omstandigheden laat het modelcontract voor illustratoren (addendum bij het contract voor algemene uitgaven) al een tijdje op zich wachten. We hopen de onderhandelingen met de Vlaamse Uitgevers Vereniging in september te kunnen afronden. Als u ondertussen een contract aangeboden krijgt, weet dan dat dit geen overeenkomst is waarover een akkoord bestaat. We raden u daarom stellig aan zo’n contract aan onze jurist ter beoordeling voor te leggen. U kunt hiervoor terecht bij Natalie Ariën.

 

 

Activiteiten

 

5 juni, van 14u tot 18u. infoloket VAV ism SACD, Scam en SOFAM voor individuele leden in de VAV-kantoren, Te Boelaerlei 37, Antwerpen

Zeswekelijks infoloket voor al uw individuele vragen van praktische, juridische en fiscale aard. U kunt ze voorleggen aan specialisten, in een gesprek onder vier ogen.

Wat moet u doen bij inschrijving voor een infoloket? Met het oog op de kwaliteit van de gesprekken vragen wij u twee dingen:

– dat u uw komst meldt op natalie@auteursvereniging.be. U krijgt dan van ons een bevestiging en het precieze uur waarop wij u verwachten;

– dat u bij uw aanmelding aangeeft welke vragen u wilt stellen en dat u per mail eventuele documenten doorstuurt, zodat onze medewerkers zich grondig kunnen voorbereiden.

 

14 juni, van 13u30 tot 17u. Studienamiddag literair vertalen, Lessius Hogeschool, Sint Andriesstraat 2, Antwerpen

Infodag voor beginnende literair vertalers met als doel obstakels weg te nemen die specifiek gelden voor Vlaamse vertalers. Aan het woord: ELV, VFL, VAV en enkele literair vertalers.

 

Wat moet u doen? Voor meer informatie en inschrijvingen neemt u een kijkje op onze website.