Nieuwsbrief november 2013

Art. 9 uit het uitgavecontract van uitgever X: “Bij ontvangen van leenrecht verbindt de auteur zich ertoe 30% van het ontvangen bedrag aan de uitgever over te dragen.”

Dit is geen rechtsgeldig artikel: uitgevers ontvangen hun aandeel in het leenrecht via de beheersvennootschap Librius. VAV komt wel vaker dergelijke nonsens tegen: dit toont nogmaals het belang aan van het voorleggen van uw contract aan onze medewerkster.

 

 

Vijfde editie van het Werkcongres: u bent van harte uitgenodigd!
De VAV-boodschappenlijst
Haal eens een gratis auteur in huis!
De auteur in het boekenvak vandaag
Besparingen in de bibliotheken

Infoloket

Actueel

Vijfde editie van het Werkcongres: u bent van harte uitgenodigd!

Op 3 januari vindt het vijfde VAV-Werkcongres plaats in deSingel in Antwerpen. Het programma is nog in volle opbouw, maar we lichten alvast een tipje van de sluier op: klik hier voor een voorlopig overzicht van de geplande workshops, lezingen en debatten.

In december zullen het definitieve programma en de sprekers bekend gemaakt worden. Noteer 3 januari alvast in uw agenda!

 

De VAV-boodschappenlijst

Met welke dossiers is en was VAV momenteel en recent doende? Met wie praat VAV en waarover? We kunnen ons voorstellen dat u het zich als lid soms afvraagt. Bekijk een opsomming van onze besognes op onze website.

 

Haal eens een gratis auteur in huis!

In HP/De Tijd deed Ann De Craemer recent haar beklag over een oud zeer: auteurs die gevraagd worden ‘iets te doen’ (schrijfwerk, lezing…) maar dan het liefst zo goedkoop mogelijk of zelfs gratis.

Omdat dit een kwestie is met verschillende facetten en omdat het alle auteurs aanbelangt, laten we u graag het antwoord van covoorzitter Patrick De Rynck aan Ann De Craemer lezen.

 

 De auteur in het boekenvak vandaag

Ter gelegenheid van de boekenbeurs formuleerde Patrick De Rynck in De Morgen enkele bedenkingen over de stand van zaken in het boekenvak.

U leest het artikel hier.

 

Besparingen in de bibliotheken

BoekenOverleg, het overlegplatform van de Vlaamse boekensector, wijst in een opiniestuk in De Morgen op de gevaren van besparingen in de bibliotheken, die een lokale bevoegheid zijn.

U kunt het artikel hier raadplegen.

 

Tip van de maand…

Bedenk dat u met uw inkomsten uit auteursrechten die onder de zogeheten ‘gunstige fiscale regeling’ vallen, géén sociale rechten opbouwt. Dat kan tot onaangename verrassingen leiden. 

 

Activiteiten

4 december,  14-18u. Infoloket, in samenwerking met deAuteurs en SOFAM. Te Boelaerlei 37, 2140 Borgerhout

Voor al uw individuele vragen van praktische, juridische en fiscale aard. U kunt ze voorleggen aan specialisten, in een gesprek onder vier ogen.

Wat moet u doen bij inschrijving voor een infoloket? Met het oog op de kwaliteit van de gesprekken vragen wij u twee dingen:

– dat u uw komst voor 30 november meldt op natalie@auteursvereniging.be. U krijgt van ons een bevestiging en het precieze uur waarop wij u verwachten;

– dat u bij uw aanmelding aangeeft welke vragen u wilt stellen en dat u per mail eventuele documenten doorstuurt, zodat onze medewerkers zich grondig kunnen voorbereiden.