Update Coronamaatregelen

Gisteren (01-04-2020) heeft de Vlaamse regering de eerste maatregelen genomen die in ieder geval gedeeltelijk tegemoetkomen aan de noden van veel auteurs.

Bedrijven (ook vzw’s met 1 VTE in loondienst) die in de periode van 14 maart tot 30 april een omzetverlies leden van meer dan 60 % kunnen beroep doen op een éénmalige compensatiepremie van €3.000.
Voor de eerder aangekondigde hinderpremie van €4.000 /maand + €160 euro /dag was volledige sluiting van het bedrijf de voorwaarde. Deze nieuwe compensatieregeling geldt dus ook voor zelfstandigen/bedrijven met een gedeeltelijk omzetverlies.

Bij volledige stopzetting van de activiteiten konden zelfstandigen in hoofdberoep al beroep doen op een overbruggingsrecht van bruto €1.291,69 (alleenstaande) of €1.614,10 (gezinslast) per maand.
De Vlaamse regering heeft beslist om ook voor zelfstandigen in bijberoep een éénmalige premie van €1.500 bruto toe te kennen.

Momenteel wordt er een noodfonds opgericht voor cultuur, jeugd en sport. Dat noodfonds zal 200 miljoen euro bedragen, maar het is nog niet bekend hoe dit geld verdeeld zal worden over de verschillende sectoren. VAV is nauw betrokken bij de besprekingen over de uitvoeringsmodaliteiten. Zodra er nieuws is zullen we u dat via deze weg laten weten.

Blijf gezond en houd de moed erin!