VAV-nieuwsbrief september 2016

Nieuwsbrief

september 2016

Actualiteit

 

Ten overvloede: auteurs, let op uw (Nederlandse) zaak!

VAV blijft klachten ontvangen van auteurs die bij Nederlandse uitgevers voor de verkoop van hun boeken in Vlaanderen minder dan de helft aan royalty’s ontvangen dan voor de verkoop in Nederland. De gevolgen zijn groot, aangezien Vlaanderen voor deze auteurs in veel gevallen de belangrijkste markt vormt. Dat dit volstrekt onaanvaardbaar is en een flagrante schending van de correcte omgang met auteurs hoeft geen betoog.

We raden – opnieuw – alle leden die op het punt staan een contract  te ondertekenen met een Nederlandse uitgever aan dit eerst aan VAV voor te leggen.

Lees meer hier.

 

Reprografie onder druk

Naar aanleiding van een recent arrest van het Europees Hof van Justitie werkt de federale regering aan een grondige herziening van uw reprografievergoedingen, wat mogelijk leidt tot een vermindering van de bedragen. Dit is een bijzonder kwalijke zaak: VAV volgt de kwestie nauwgezet op en heeft hierover reeds contact gehad met de betrokken minister Kris Peeters en premier Charles Michel.

Meer hierover leest u hier.

 

Het Werkcongres 2016: noteer alvast zaterdag 7 januari

Om tegemoet te komen aan de verzuchting van een aantal leden zal het achtste Werkcongres van de tienjarige VAV opnieuw plaatsvinden op een zaterdag, zoals vanouds in deSingel.  VAV stelt nu alles in het werk om er opnieuw een boeiende dag van te maken met een programma voor auteurs uit alle genres: scenaristen, illustratoren, stripauteurs, vertalers, dichters, proza-auteurs,…. We kunnen alvast onthullen dat we dit jaar naar een iets andere formule streven. Dank aan de vele auteurs die ons al hun suggesties bezorgden.

Welke vorm die zal aannemen, hangt ook van u af: we nemen graag uitgebreid de tijd om de mening van onze leden en andere aanwezigen te horen, zodat we het achtste Werkcongres zo goed mogelijk kunnen doen aansluiten bij uw verwachtingen. Daarom neemt Natalie Ariën met veel plezier nota van uw beschouwingen en ideeën over de inhoud, de opbouw, de organisatie, de sprekers,… Wat goed was, wat voor verbetering vatbaar is.

 

Activiteiten

 

8 oktober, 14u30 – 17u30. Workshop vertalers. Ondertitelen: wat vertalers ervan kunnen leren. Van Deysselhuis, De Lairessestraat 125, Amsterdam.

Op 8 oktober organiseert de Werkgroep Algemeen Boekvertalers een presentatie met workshopelementen door Bartho Kriek.

Prijs: 15 euro voor VVL-leden, 40 euro voor niet-leden.

Inschrijven kan via deze link.

 

20 oktober – Frankfurter Buchmesse

Net zoals vorig jaar biedt beheersvennootschap  deAuteurs aan haar leden de kans om de Frankfurter Buchmesse te bezoeken op donderdag 20 oktober. deAuteurs biedt ook niet-leden de mogelijkheid om mee te gaan: VAV-leden kunnen mee aan halve prijs en betalen nog 50 euro. Deelname is gratis voor leden van deAuteurs.

Voor meer informatie kunt u terecht op de website van deAuteurs. Geïnteresseerden kunnen zich voor 20 september aanmelden bij Dorien Deloore.