VAV trekt zich terug uit het openingsbal van November Boekenmaand

Op 29 oktober zou November Boekenmaand feestelijk worden geopend met een bal in het KMSKA. Het had de start moeten worden van een nieuwe traditie. Maar feesten doe je alleen als er iets te vieren valt en dat is op dit moment niet het geval.

Gisteren trok Jeroen Olyslaegers, een van de auteurs die het bal zouden openen, zich terug. Hij deed dit naar aanleiding van het nieuws dat de Stad Antwerpen de projectsubsidies voor de kunsten drie jaar lang van de begroting schrapt. VAV steunt Olyslaegers in deze beslissing, verklaart zich solidair met de protesterende studenten en spreekt haar afkeuring uit over de beslissing van het stadsbestuur. Deze beslissing raakt ook de literatuur. De kunsten kunnen alleen floreren als er een gezonde humuslaag is. Die humuslaag wordt nu weg geschept. Daar het glas op heffen, is niet gepast. VAV trekt zich dan ook terug uit het openingsbal.

Dat dit geen tijd is om feest te vieren, betekent natuurlijk niet dat de Boekenmaand niet zal doorgaan. Op zondag 30 oktober treden meer dan 35 auteurs op in verschillende zalen en boekhandels in Antwerpen. We roepen iedereen op om die optredens massaal te bezoeken en ook de daaropvolgende weekends naar Antwerpen te komen om Crossing Border, Grafixx en het Leesjury-feest mee te maken.

We kijken bovendien naar de toekomst. Het Boek heeft behoefte aan een groot en spannend evenement, waarop het publiek zich kan vergapen aan optredens van auteurs, boekhandelaren en uitgeverijen de oogst van het afgelopen jaar kunnen aanprijzen, en de vele professionals in het boekenvak elkaar kunnen voeden met nieuwe plannen en ideeën. Dat is de Boekenmaand op dit moment nog niet. We zijn er echter van overtuigd dat de Boekenmaand deze rol in de toekomst wel zou kunnen spelen. We blijven dus, samen met de collega’s in het boekenvak, de Stad Antwerpen en Vlaanderen, streven naar een breed en inhoudelijk boekenevenement in het najaar.