15 mei – Open Boek: vijfde reeks webinars

VAV heet u van harte welkom op haar online webinarreeks Open Boek! Vandaag stellen we u het programma voor de vijfde en laatste reeks voor. Op 15 mei geeft Open Boek

het woord aan Lotte Dodion, Rokus Hofstede en Peter Terrin.

  • 11u: Lotte Dodion: De verbindende kracht van poëzie in de praktijk
    Lotte Dodion (1987) is dichter, performer en poëziemissionaris. Ook wanneer ze niet schrijft of optreedt, slingert ze poëzie en verwondering binnen in het leven van alledag: ze zet poëzieprojecten op waarin ze experimenteert met social design en mensen aan het schrijven krijgt.Zo bracht ze via poëzie slachtoffers en daders van zware misdrijven bij elkaar, schreef kortverhalen met overlevers van de Tweede Wereldoorlog en begeleidde een theatertraject waarin chronisch zieke patiënten ervaringen delen met vrienden en familie. In aanloop naar de Olympische spelen in Tokio richtte Lotte STUDIO HAIKU op, een mobiel atelier dat naar plekken reist waar poëzie vaak ver zoek is. In ziekenhuiskantines, vrouwenshelters en rust-en-verzorgingstehuizen maakt ze met bezoekers en bewoners haiku-medailles: alternatieve medailles voor de ‘atleten van het gewone leven’. Bij al die projecten vormt verwondering het fundament voor verbinding.Tijdens deze digitale uitwisseling houdt Lotte een warm pleidooi voor meer poëzie in de praktijk. Ze vertelt over haar projectervaringen en de transformatiekracht van toegepaste poëzie en gaat samen met deelnemers op zoek naar nieuwe kansen om de verbindende kracht van poëzie te injecteren in het dagelijks leven. Lotte kan niet beloven dat er geen haiku’s in de lezing gesmokkeld zullen worden. Wat ze wel belooft: tegen het einde van de lezing draait je verwondering op volle toeren. 

 

  • 14u: Workshop met Rokus Hofstede: Vijftig jaar familie-etentjes: Les Années van Annie Ernaux in zeven zinnen en vijf talen
    In Annie Ernaux’ Les Années (in september 2020 verschenen als De jaren) spelen familie-etentjes en feestmaaltijden een belangrijke rol in het markeren van de verglijdende tijd en in het ijken van generationele veranderingen. Het opgroeiende meisje van de volkse eet- en drinkgelagen uit de jaren veertig en vijftig, waar het boek mee opent, is in het laatste deel van het boek veranderd in een welgestelde grootmoeder die bewust een familieritueel in stand houdt. In deze workshop wordt de deelnemers gevraagd zeven over het boek verspreide feestmaalzinnen uit Les Années in het Nederlands te vertalen. Uitgangspunt is het Franse origineel; de bestaande Duitse, Engelse en Spaanse vertalingen worden als aanvullende lectuur en vergelijkingsmateriaal aangeboden.De inspanning bij het vertalen van deze tekst van Ernaux zou vooral gericht moeten zijn op soberheid van stijl en distantie van toon.Wie vóór woensdag 12  mei een proefvertaling inlevert op het adres rokus@telenet.be, krijgt persoonlijk commentaar.

 

  • 18u: Peter Terrin: De roman, van begin tot eind
    Dertig jaar geleden besloot ik halsoverkop om schrijver te worden en begon ik in een roes aan mijn eerste roman. Het werd een draak van een boek. Het manuscript heb ik kort na beëindiging verbrand in de tuin. Schrijven, dat zou ik dus moeten leren. Onlangs verscheen mijn negende roman, Al het blauw. In dit webinar zal ik praten over mijn literaire parcours, en zal ik aan de hand van onder andere Al het blauw vertellen over mijn concrete werkmethode, en over mijn liefde voor de roman als genre.

Deelname is gratis, inschrijven noodzakelijk. 

 

 

 

Open Boek kwam tot stand met de steun van