Literatuur Vlaanderen publiceerde deze week twee tijdelijke aanpassing aan de subsidieregeling, die een vlotte overgang naar het nieuwe werkbeursreglement moeten verzekeren én ruimte geeft voor veranderde plannen door corona.
De werkbeursregeling kan je hier raadplegen; onderaan staat een lijst met vaak gestelde vragen. We lichten de twee aangepaste artikels eruit:
Mijn boek verschijnt pas na de subsidiedeadline. Kan ik toch een aanvraag voor een werkbeurs indienen?
Voor auteurs in categorie A (5 of meer publicaties) is de subsidiedeadline 1 december 2020. Zij kunnen eventueel nog werk nasturen dat voor 1 maart 2021 zal verschijnen of opgevoerd worden. Dat werk moet uiterlijk op 1 maart 2021 aan Literatuur Vlaanderen bezorgd worden. Het gaat hier om een eenmalige uitzondering in de overgang naar het nieuwe werkbeursreglement vanaf 2021. Voor werkbeursaanvragen voor 2022 of later hebben auteurs in categorie A slechts tot 1 januari de tijd om werk na te sturen dat na de subsidiedeadline verschijnt.
Voor auteurs in categorie B (1 tot 4 publicaties) is de subsidiedeadline 1 juni 2021. Zij kunnen eventueel nog werk nasturen dat uiterlijk op 1 juli 2021 verschenen of opgevoerd is. Werk dat na die datum verschijnt, wordt beoordeeld bij een werkbeursaanvraag met als deadline 1 december 2021 (als je op dat moment meer dan 4 boeken hebt gepubliceerd), of 1 juni 2022 (als je 1 tot 4 boeken hebt gepubliceerd).
Mijn publicatie- of opvoeringsplannen zijn veranderd door de coronacrisis. Heeft dit een invloed op de beoordeling van mijn aanvraag? Hoe licht ik dit toe in mijn dossier?
De coronacrisis heeft op heel veel vlakken een impact. Literatuur Vlaanderen en de adviescommissies hebben er uiteraard begrip voor als bijvoorbeeld je uitgever de publicatiedatum verschoof of een geplande theaterproductie niet of pas later kan doorgaan. Als je je in een dergelijke situatie bevindt, vragen we je om dit toe te lichten in je dossier. Zo kunnen de adviescommissies hier rekening mee houden.
Heb je naast de titel(s) waaraan je werkt met het oog op publicatie of opvoering nog andere plannen? Werk je bijvoorbeeld aan een hoorspel, podcast of nieuwe documentairereeks? Zet je volop in op online presentaties? Licht ook dit dan toe in je werkplan. Zo krijgen de commissies een volledig beeld van jouw traject en van het werk dat je het komende jaar op literair vlak wilt verzetten. Dit helpt hen bij de advisering over je dossier.