Voorbeeldfactureren

Hieronder vindt u een aantal voorbeelden van facturen die u kunt gebruiken bij het factureren van opdrachten.

Lezingen

Lezingen en voordrachten zijn vrijgesteld van BTW. Dit dient u op uw factuur te vermelden: klik hier voor een voorbeeld.

Opdrachten (andere dan lezingen of voordrachten)

Wanneer u deelneemt aan een debat, een kunstwerk verkoopt, een workshop geeft, of een andere opdracht uitvoert bezorgt u de opdrachtgever na afloop een factuur. Afhankelijk van de prestatie rekent u hierop 6% of 21% btw. U dient hiervoor btw-plichtig te zijn en de ontvangen btw door te storten aan de fiscus. Het normale btw-tarief is 21% (vb: deelname aan een debat). Artistieke prestaties genieten het verminderde tarief van 6% (vb: verkoop van een originele illustratie).

Klik hier voor een voorbeeldfactuur met btw.

Ook indien u niet btw-plichtig bent kunt u prestaties verrichten die onder de btw-wetgeving vallen. Dit kunt u doen tot een omzet van 15.000 euro per jaar. Indien de omzet hoger is wordt u btw-plichtig en dient u btw aan te rekenen.

Klik hier voor een voorbeeldfactuur met btw-vrijstelling.

Opgelet: het is niet omdat u de btw-vrijstelling geniet dat u zich niet dient te vestigen als zelfstandige: om facturen uit te schrijven of inkomsten te ontvangen uit auteursrechten moet u zelfstandige zijn. Uitzonderlijke opdrachten (‘occasionele inkomsten’) kunt u een- of tweemaal factureren, daarna zult u zich in regel moeten stellen om problemen met de fiscus te voorkomen.

Voor een nota voor occasionele inkomsten klikt u hier.