Wat zijn de primaire rechten en nevenrechten in mijn uitgavecontract?

Wanneer u een contract sluit met een uitgever worden daarin de exclusieve licenties voor uw primaire rechten en de afgeleide rechten of nevenrechten geregeld.

De primaire rechten omvatten de primaire exploitatie van uw manuscript, namelijk de uitgave in boekvorm. De nevenrechten (in het modelcontract artikel 2.1, punt (4) tot (10)) betreffen de mogelijke bewerkingen van het manuscript: vertaal-, toneel-, audio- en digitale rechten. Het zijn de afgeleide rechten. Ook deze nevenrechten zijn voorwerp van de overeenkomst , en dus van onderhandeling: u bent niet verplicht al deze exploitatiewijzen aan uw uitgever over te laten. Hiervoor zal uw uitgever vaak contracteren met een derde, die in deze exploitatievorm gespecialiseerd is of die uw boek in een andere taal ter beschikking stelt. Uw uitgever moet u steeds op de hoogte brengen wanneer hij contracteert met een derde.

Wat met de audiovisuele bewerking? In België kan de visuele adaptatie geen voorwerp uitmaken van het uitgavecontract. Deze moet in een apart addendum geregeld worden. De auteur moet zelf beslissen of hij de (onderhandelingen voor) visuele adaptatie aan zijn uitgever overlaat.